top of page

LEEDVERMAAK TRILOGIE

In 1972 trouwt Lea voor de derde keer. Haar kersverse echtgenoot is de succesvolle arts Nico. Haar ouders, Ada en Simon, hebben de oorlog overleefd, maar ze ondervinden er toch nog de gevolgen van. Op het bruiloftsfeest worden de familieverhoudingen steeds ingewikkelder. Ook Lea's onderduikmoeder, Riet, is aanwezig. Terwijl Ada en Simon zich afwenden van het verleden en stug proberen door te leven, worstelt Lea nog met haar eigen geschiedenis en met die van haar ouders.

Een kwarteeuw volgen we lief en leed van Lea’s familie en haar vrienden. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Herinneringen worden opgerakeld en weer diep weggestopt. De jongste generatie biedt hoop en heeft nieuwe energie. Maar toch blijft het trauma van de oorlog nog voelbaar. Als de jongste familieleden oud genoeg zijn, willen ze niets liever dan het verstikkende zwijgen doorbreken.

De Leedvermaak trilogie laat zien hoe onverwerkte trauma’s generaties lang kunnen doorwerken. Judith Herzberg heeft dat meesterlijk en herkenbaar opgeschreven in achteloos lijkende, luchtige en tintelende dialogen.

Voor het eerst in Nederland
Nooit eerder werden de drie stukken in ons land op één avond vertoond. Leedvermaak was een echte theaterhit. Rijgdraad werd geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding. Het derde deel van de trilogie, Simon, beleeft zijn Nederlandse première bij Het Nationale Theater. Regisseur Eric de Vroedt, veertien topacteurs en zes livemusici tekenen voor een fantastische theateravond.

De voorstelling duurt ongeveer 5 uur inclusief 2 pauzes.

tekst: Judith Herzberg 

regie: Eric de Vroedt 


cast: Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Bodil de la Parra, Bram Coopmans, Gustav Borreman, Hein van der Heijden, Jaap Spijkers, Johannes Wirix-Speetjens, Malou Gorter, Mariana Aparicio Torres, Nick Renzo Garcia, Rick Paul van Mulligen, Soumaya Ahouaoui en Tamar van den Dop.

livemuziek New European Ensemble o.l.v. Emlyn Stam
fluit: Felicia van den End / Jana Machalett
klarinet: James Meldrum
viool: Rada Ovcharova / Arisa Fujita
cello: Willem Stam / Sebastiaan van Halsema / Matthijs Broersma
compositie en livemuziek Florentijn Boddendijk & Remco de Jong

bewerking: Judith Herzberg
bewerking en dramaturgie: Willemijn Barelds
decorontwerp: Maze de Boer
kostuumontwerp: Lotte Goos
lichtontwerp en video: Bernie van Velzen
regieassistentie: Chyramain van Kempen en Melissa Knollenburg

campagnefotografie: Gordon Meuleman
repetitiefoto's: Bas de Brouwer / Fred Debrock

Een productie van het Nationale Theater (Regie: Eric de Vroedt)

Beeldmatriaal

bottom of page